9 травня 2015 року командиром ГФ "Сокіл" проведено гірську радіоекспедицію
11.05 2015


     Мною, командиром громадського формування з охорони громадського порядку "Сокіл" Павлом Тарасовичем 9 травня 2015 року в складі команди рівненських мандрівників було проведено гірську радіоекспедицію, метою якої було підкорити найвищу вершину України - гору Говерлу.
     Нам вдалось уперше в історії винести на вершину цієї гори котроткохвильовий трансивер з обладнанням та провести сеанси радіозв"язку на коротких хвилях.
     Підняття було дуже нелегким і тривало 6 годин. І це не дивно, адже з апаратури тільки один акумулятор від легкового авто важив досить пристойно! Хто ходив у гори, той зрозуміє, що винести автомобільну батарею на вершину Говерли під силу тільки відчайдухам.
     Отже, що ж було винесено на вершину?
1. Комплект YAESU FT 100D+MFJ 949 + АФС.
2. Акумуляторна батарея від авто 60 А*год.
3. 9-метрове вудилище.
4. Фотоапарат CANON POWER SHOT SX120 IS.

     Хочу акцентувати, що все це по черзі разом піднімали 4 чоловіки. Три з них - колишні професійні військові, учасники бойових дій в Афганістані, Лівані, Косово.
     Без такої зв"язки я ніколи не виніс би все це залізо на вершину Говерли! Але слово "команда" я в своєму житті вивчив, адже тільки згуртованій команді під силу здолати всі труднощі!

IMG_1620 (1)
     З двох стежок маршруту на Говерлу ми чомусь обрали коротшу, але цей вибір обійшовся нам в 6 годин підйому!
   Скажу чесно. За 200 метрів до вершини хлопці забрали у мене все, що я ніс, а я вже "рачки" на чотирьох долав підйом, зціпивши зуби.
     Я зустрічав на маршруті людей, котрі просто не витримали та повернулися назад вниз.
     І я не дивуюсь, бо сам зі своєю вагою в 120 кг надзвичайно тяжко піднімався. Чим ближче було до вершини, тим тяжче було "гребти", відчувалось розріджене повітря та непокоїла задишка.
     Але і от настав час істини! Я на Говерлі!!! Відчуття надзвичайне! Вершина взята!
    Хоча в моєму житті я мав ряд сходжень в Антарктиді та в Криму, теперішнє моє сходження стало у мене п'ятим в "колекції" підкорених гір!
     Давайте повернемось до власне радіо.

IMG_1596
     Провівши обстеження та огляд навколишнього світу, котрий приляє до Говерли, швиденько прикинув місце де можна розбити своє робоче місце.  Вибрав чисту від снігу галявинку, біля якої був кам'яний стовп, до якого я прив'язав 9-метрове вудилище в якості щогли для 14 МГц. Підключив японську FT-сотку - радіо ожило! Налаштував передачу - все пішло, як завжди чудово! КСВ лишилося 1! Все в нормі. Пробую в "телеграфі". Поки ніхто не відповідає переходжу в "телефон". 14280 стаю на загальний! З першого заходу покликав поляк, котрий з SV9 працював через дріб! Дає 59! Це вже порадувало. Ну а потім пішли зв'язки, як по маслу.
     Згодом група туристів з Калуша підійшли подивитися, що ж такого ми робимо?
     Провів короткий лікбез для молоді. Потім продемонстрував їм зв'язок з бельгійцем - ERIC ON7UN. Студенти попросили йому передати вітання в радіоефірі. Я запитав його згоди, на що він дав добро. Нажав тангенту - і всі хто ще підійшов до нас в коло дружньо заспівали Гімн України в ефір!!! На 14280 Мгц на вершині гори Говерла прозвучав наш Гімн, і це було надзвичайно приємно, адже наш Український Гімн почули всі ті, хто очіікував черги на проведення зв'язку з нами.
     Протягом доброї години в радіоефірі звучав наш експедиційний позивний EM7KAA/p.
     Викроєний час на роботу в радіоаматорському ефірі швидко пролетів. Треба вже збиратися, бо нас чекало не набагато легше, ніж підйом, повернення вниз на базу.
   Спуск нам обійшовся в 3 години. Не обійшлося без курйозів. На півдорозі вниз у рюкзака, в котрому несли акумулятор, порвалися шлейки. Перемістили в другий рюкзак - сталося те ж саме.
     Коли дійшли до лісу, там знайшли потужний кругляк і прикріпили акумулятор до палиці і далі несли його, як мисливці здобич.
     За проведену в ефірі годину на Говерлі вперше в історії проведено понад 50 зв'язків на 20 метрах.
     Проведені EM7KAA/p радіозв'язки зараховуються на наступні програми:
1. Гора Говерла, SOTA: CA-001
2. Карпатський національний природний парк, UFF: URFF-039

IMG_1587

     Дана експедиція була присвячена дню Перемоги, в пам'ять про тих, хто не повернувся живим з війни 1939-1945 років, в пам'ять за кожним, хто боровся з нацизмом, p vtnj. вшанування тих, хто пройшов палаючі стежки Другої світової війни, тих, хто в умовах радянського тоталітаризму, маючи в серці національну ідею, зумів довести, що українці сильна нація, яка вистоїть перед будь-якими випробуваннями, тих, хто нині боронить нашу свободу та незалежність!

Пам'ятаємо! Перемагаємо!

Слава Україні! Героям Слава!

Павло Тарасович UT1KY




усі новини »

Бажаєте долучитися або допомогти?

ГФ «СОКІЛ» на постійній основі розглядає кандидатів в члени формування.